Optyki 1000 - 2000 zł

Na co zwracać uwagę
Awatar użytkownika
Marecki

Post autor: Marecki »

Bardzo dziękuję za wszystkie oferty udostępnienia lunetek :-D
Mam tylko nadzieję że w sobotę i/lub niedzielę pogoda dopisze - bo na razie prognozy są odrobinę niepokojące .
Pozdrawiam
Marek
Awatar użytkownika
pawelw

Post autor: pawelw »

Co możecie polecić do HFT ?
- w cenie jak w temacie,
Był kilka tygodni temu w Twojej cenie IOR 10x42 taki jak mój. Leżą DOT FPP i Bushnell 3200 10x40. Obie warte grzechu. Wbrew pozorom ten Vortex jest bardzo dobry. Świetne szkła i jeżeli Ci nie przekaszdza siatka V-PLEX to cena jest 'śmieszna'. Miałem go w ręku i jest to coś wyżej niż Bushnell i prawie tak dobre jak Timbeline. Niestety 'ideały' są grubo powyżej Twojego maksimum.... Rzuć okiem na relację Kubajzza z IW 2014 TUTAJ .
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Awatar użytkownika
Wolo

Post autor: Wolo »

cześć koleżanki i koledzy,
od ponad tygodnia wertuję to i inne fora w poszukiwaniu tej jednej idealnej (tak, wiem, nie ma takiej) lunety, jednak widzę iż jest to droga przez mękę i nie ja pierwszy stoję przed tym wyborem.
Czytałem np posty Mareckiego, zresztą przeczytałem cały dział optyki, oraz pewnie 3/4 beżowego, choć już wymiękam, zatem pozostaje prosić Was o pomoc w zawężeniu wyboru.
Pomińmy wstępy o tym, że jest to kwestia w dużej mierze indywidualna itp itd.

Moje założenia:
- budżet powiedzmy do 2500 zł
- siatka "z przecinkami" czyli podobają mi się oraz są dla mnie czytelne siatki Mil Dot, najchętniej z zaznaczonymi połówkami, czyli np. EBR od Vortexa , MMQ, GAP od USO itp.

Odpadają siatki typu BDC, Trex Plexy i tym podobne.

- zastosowanie- głównie HFT+ nieco rekreacji

Poniżej stworzona przeze mnie lista (nie sugerujcie się tym, że są tam lupki nieco odbiegające od powyższych założeń, jest to taka zbiorcza lista przejrzanych modeli).

Rozmawiałem z Przemem, sugerował przyjrzenie się modelom MTC i Burrisa, z tym, że siatka w Burrisie nie bardzo mi siedzi.

Doradźcie coś, bo już łeb mi pęka, a czym dalej w temat, tym opinie bardziej rozbieżne.

Aha- jeśli np. taki viper pst 32, czy inna luneta jest np dużo lepsza od konkurencji, to jestem skłonny zwiększyć budżet.

Uprzedzę rady "kup DOC i będzie OK"- wolę kupować raz a porządnie, nie chce mi się przechodzić przez ten optyczny młyn raz po raz.

Obrazek

Pozdrawiam,

Daniel
Ostatnio zmieniony 2016-03-10, 18:39 przez Wolo, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

Zapytam tylko przez ile z tych lupek patrzyłeś
Wolo pisze: wolę kupować raz a porządnie, nie chce mi się przechodzić przez ten optyczny młyn raz po raz.
HAHAH dowcipniś jeśli myślisz poważnie o HFT to bedziesz szukał zmieniał itd. tu nikt nie ma tej pierwszej ani nawet drugiej lupki.Niektórzy to nawet rachubę juz zgubili :-P :-P :-P
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Awatar użytkownika
pilot68

Post autor: pilot68 »

Miałem pozycję nr 4.Chciałem sobie polepszyć i nabyłem pozycję nr 17.Coraz częściej się zastanawiam nad powrotem do poz.nr 4.
Powodzenia ;-)
Steyr + vortex viper
Awatar użytkownika
pawelw

HAHAH dowcipniś jeśli myślisz poważnie o HFT to bedziesz szukał zmieniał itd
Jeżeli czytałeś 'beżowe' ze zrozumieniem to powyższe zdanie Tomka odzwierciedla w 100% Twoją przyszłość. Jeżeli mogę coś radzić: nie wydawaj od razu wszystkiego (2500) na lupę. Kup coś pośredniego na początek: Burka albo MTC ale 32-kę, nie 24-kę. Postrzelaj i dowiedz się czego Ci brakuje. Dowiedz od siebie samego czyli nabierz doświadczenia.
Ostatnio zmieniony 2016-03-10, 17:42 przez pawelw, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
WuDe

Post autor: WuDe »

pawelw pisze:Postrzelaj i dowiedz się czego Ci brakuje. Dowiedz od siebie samego czyli nabierz doświadczenia
Miałem
Pierwszą
Trzecią
Szóstą
Mam Dwunastą
miałem
Pietnastą i Dwudziestą
i jeszcze parę innych by się znalazło i wiesz co za cholere nie wiem która była najlepsza wiem że każda miała zalety i wady :mrgreen:
Uwaga:
WuDe jest dobry na wszystko
LG i LG i Dejski
Awatar użytkownika
triodak
Członek zarządu

Post autor: triodak »

Coś wcięło obrazek :-/
Ja dodam od siebie abyś rozważył czy chcesz lupkę z podświetleniem czy też nie (ja osobiście to tylko z podświetleniem).
Na jakim powiększeniu strzelasz i strzelałeś? Czy do rekreacji potrzebujesz ZOOMa czy też stałe 10x starczy?

Jak dobrze pamiętam żadnego EFRa oraz Sightrona III 10x42 nie było na liście ;-) A to też zacne lupki do HFT.
AA TX200 MK3 + Leapers
Awatar użytkownika
pawelw

Jak dobrze pamiętam żadnego EFRa oraz Sightrona III 10x42 nie było na liście ;-) A to też zacne lupki do HFT.
W zestawieniu brakuje albo lepiej: nie ma 3/4 lupek do HFT. Ale niech Chłop od czegoś zacznie.
Awatar użytkownika
hydro
Kontakt:

Post autor: hydro »

Crossfire ma średnie powłoki. W okularze zbyt mocno światło się odbija. Diamondback i Viper to już zupełnie inna bajka.
wola75

Post autor: wola75 »

Przypasowanie lunety do konkretnej osoby to wypadkowa wielu czynników: powiększenie, jasność, siatka, indywidualne predyspozycje strzelca (wzrok), waga lunety itp. Dobór właściwej to jak wspomniał Paweł jest sztuką. Korzystaj z porad a najlepiej spójrz przez jak największą liczbę różnych lunet.
Za dużo zabawek, za mało miejsca ale radocha jest :)
Awatar użytkownika
Wolo

Post autor: Wolo »

Ech Krzychu, a potem się dziwisz, że Ci ludzie na forum pociskają...

Żaden dowcipniś, tylko bezradny człowiek na rozstaju dróg :mrgreen:

Czy traktuję strzelanie poważnie? E, bez przesady, to jedno z hobby, choć wkręta jest niezła... kto wie.

Dzięki za odpowiedzi, ale pozwólcie, że nadal będę drążył.

O Hawku poczytałem, no i kolega, niejaki reactor, wspominał o błędzie zmieniającego się POI wraz ze zmianą paralaksy, czy to jego jednostkowy przypadek? W sumie w HFT aż tyle się paralaksą nie kręci...

Strzelam na x10, czasami przekręcam na więcej, ale myślę max 14-16 by wystarczyło. Do x12 też ok.

@triodak- chodzi o tego Sightrona? Drogawy nieco...

EFR to Leupold, ale który dokładnie? Podrzucisz model?

@pawelw- masz całkowitą rację, aczkolwiek od czegoś trzeba zacząć... a z tym patrzeniem przez lunetki, to ja, jako żółtodziób nawet nie będę wiedział na co zwracać uwagę, dlatego poprosiłem o pomoc, aby chociaż zawęzić tę listę.
Wspomniałeś, że nie wymieniłem wielu lupek HFT, mógłbyś podrzucić brakujące modele warte uwagi?

@wola75- zdaje się Ty masz lunety MTC, możesz skrobnąć kilka słów, bo na beżowym skąpo. Warte tych pieniędzy?

Pozdrawiam,

Daniel
Awatar użytkownika
pawelw

chodzi o tego Sightrona? Drogawy nieco...
ale wart swojej ceny, co do EFR'ów są dwa: 'duży' czyli Leupold VX-III 6.5-20x40 oraz 'mały' czyli LEUPOLD VX-II EFR 3-9x33. Do HFT są super. Dla mnie mają jedną - zaznaczam małą - wadę: siatki. Duplex, zwłaszcza dla początkującego, jest trudny.
zdaje się Ty masz lunety MTC
Widzieliśmy, podziwialiśmy. Świetne szkła za przyzwoite pieniądze ale więcej nich Robert napisze.
Awatar użytkownika
hydro
Kontakt:

Post autor: hydro »

Awatar użytkownika
Lord Rzeźnik

Post autor: Lord Rzeźnik »

Hydro, jeśli to było na serio to: dalmierz... "wszelkie osoby posiadające dalmierze (przy sobie) będą poproszone o opuszczenie toru" - jakoś tak to leciało?
ODPOWIEDZ