Luneta stałoogniskowa
Luneta stałoogniskowa
Koleżanki i koledzy,
czy dysponujecie wiedzą, gdzie można kupić przyzwoitą optykę o stałym powiększeniu od 4 do 8x? Optymalnie 6x z regulacją AO? Przeglądam oferty sklepów ale wszędzie zoomy. Dobry zoom to drogi zomm, a do naszego strzelania HFT najlepszą opcją jest powiększenie od 6 do 8x. Wspomniałem x4 w porządnym wykonaniu może być również wystarczające.
czy dysponujecie wiedzą, gdzie można kupić przyzwoitą optykę o stałym powiększeniu od 4 do 8x? Optymalnie 6x z regulacją AO? Przeglądam oferty sklepów ale wszędzie zoomy. Dobry zoom to drogi zomm, a do naszego strzelania HFT najlepszą opcją jest powiększenie od 6 do 8x. Wspomniałem x4 w porządnym wykonaniu może być również wystarczające.
Ostatnio zmieniony 2015-10-23, 14:15 przez hydro, łącznie zmieniany 2 razy.
Do strzelania HFT potrzebujesz powiekszenie minimum x9 wprawni strzelcy radzą sobie x8 tobie proponował bym stałkę x10 

Uwaga:
Treści i poglądy zawarte w poście, przedstawiają moją opinię na dany temat w chwili pisania postu. Zastrzegam sobie prawo, do zmiany opinii bez podawania jakichkolwiek przyczyn czy tłumaczenia się komukolwiek.
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
Treści i poglądy zawarte w poście, przedstawiają moją opinię na dany temat w chwili pisania postu. Zastrzegam sobie prawo, do zmiany opinii bez podawania jakichkolwiek przyczyn czy tłumaczenia się komukolwiek.
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
Ale ja nie potrzebuję stałki x10, bo dziś świetnie się strzelało z powiększeniem x7. Luneta była ustawiona na 20m i wszystkie cele od 7 do 40m - ostre i dobrze widoczne. Poza tym luneta 6 do 8x będzie miała większa źrenicę, czyli więcej światła trafi do oka, co oznacza, że będzie relatywnie jaśniejsza.
Widzę że chcesz podążać swoją ścieżką to że ci proponuje x10 nie bierze się z kapelusza lub mojego widzimisię.Jest to opinia wielu strzelców którzy przepuścili wiadra śrutu i opatrzyli się przez multum lunet chcesz x7 kupuj to wolny kraj z czasem dojdziesz do wniosku że jednak coś w tym jest że nikt nie strzela x4 lub x7 a ty nie odkryłeś magicznego sposobu strzelania HFTh2o pisze:Ale ja nie potrzebuję stałki x10, bo dziś świetnie się strzelało z powiększeniem x7

Uwaga:
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
To może tak chcesz strzelać z HW 30 HFT czy do puszek
Uwaga:
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
Daystate Platinum MK4
AirArms TX HC
Panowie, dajcie Mu się nauczyć do czego służy celownik optyczny i dlaczego nie ma racji pisząc:
Każdy z nas to przerabiał. Człowiek nigdy nie słucha Rodziców bo 'wie lepiej'. Mądrzeje się z wiekiem. Szkoda tylko, że często jest to wieko od trumny.Z tego wszystkiego wynika, że idealna luneta powinna mieć:
- AO od 5-10m do nieskończoności,
- krzyż celowniczy: DUPLEX,
- powiększenie stałe x6 do x8 lub zoom 2-3 do 7-9,
...aby się oczywiście zmieścić w rozsądnej cenie i jakości obrazu. Rozsądna to 400-800 zł.
Uważam, że nie ma sensu więcej, ze względu na "nieprzewidywalność" trajektorii śrutu i sam zasięg użytecznyOczywiście to są luźnie spostrzeżenia. Wiele osób może się nie zgodzić i ma do tego pełne prawo
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
- Lord Rzeźnik
Ja wielkiego doświadczenia nie mam (w porównaniu do starszych kolegów to prawie żadnego), ale moja PP się jeszcze nie rozsypała, ludzie ją chwalą na sprężynach, a na słabej tym bardziej nie powinno się jej nic stać. Ja też złego słowa o niej nie powiem. PP 3-12x42 AO. Kosztuje niecałe 300 zł (300zł na siedmiuset pięćdziesięciu to chyba nie będzie za mało?). Jak masz gniazdo pod kołek to nie będziesz miał problemów z jeżdżeniem (lupa waży ponad 600g z montażem). Niech ktoś potwierdzi lub zmiesza z błotem moje przypuszczenia to zawsze będę bogatszy o nowe doświadczenie.
Lordzie, nie chodzi o cenę czy model tylko o ZASADĘ. Bujam się w tym sporcie dziesięć lat. Jak każdy przeszedłem drogę 'niewiernego Tomasza' i odkrywałem prawdy odkryte przez innych dawno temu. Swoje uwagi napisałem ponieważ bawi mnie kiedy ktoś nowy publikuje tekst:Niech ktoś potwierdzi lub zmiesza z błotem moje przypuszczenia to zawsze będę bogatszy o nowe doświadczenie.
który stoi w sprzeczności z tym co dzieje się na torach całego świata od wielu lat. Twoja luneta jest dobrym modelem entry. Sprawdzonym i niezawodnym. My podważamy tylko nieprawdziwe lub powiem wprost naiwne 'prawdy' Kolegi H2O:idealna luneta powinna mieć: ....
Dlaczego ? Nie poczytał. Nie poszukał. Z tego co napisał wynika, że nie używa celownika do innych zadań jak tylko do środkowania punktu trafienia. Nie mierzy. Nie ocenia odległości. Dlatego miał 45/80 czyli trochę ponad 60% w ostatnich zawodach. Amen...- AO od 5-10m do nieskończoności,
- krzyż celowniczy: DUPLEX,
- powiększenie stałe x6 do x8 lub zoom 2-3 do 7-9,
...aby się oczywiście zmieścić w rozsądnej cenie i jakości obrazu.
Głupota rządzonych daje władzę rządzącym !
Jestem ciekawy ile byś wystrzelił tego dnia z mojej wiatrówki.pawelw pisze:Dlatego miał 45/80 czyli trochę ponad 60% w ostatnich zawodach. Amen...
45 punktów:
- energia ok. 9J,
- luneta - pożyczona, zerowana na szybko przed zawodami - miałem 45min,
- śrut - pomyliłem opakowania, zamiast Expressa wyjąłem Exacta,
- karabinek nie jest do końca przestrzelony, nie wiemy co dokładnie lubi i na czym lepiej się "skupia",
- do tego nie trafia w cel odległy 40m (z Expresa). Tarcza "z fosy" mimo poprawek była czysta.
A! I najważniejsze - zestaw był zmontowany pod juniora. Ja miałem problem aby się przyłożyć do strzału... Do tego uczyłem się strzelać z tego zestawu na tych zawodach i dobrze się bawiłem. Jak się cel nie położył, to nie składałem reklamacji

Ostatnio zmieniony 2015-10-19, 22:21 przez hydro, łącznie zmieniany 1 raz.